Het Salsaclubje

De Salsa is een dans afkomstig uit Zuid-Amerika waarbij, traditioneel gezien, de vrouw aan de hand wordt genomen door de man. Voor zover mijn ervaring rijkt, na een intro van tien sessies en hier en daar een lesje voor de lol, gaat het de vrouw vaak makkelijk af het juiste ritme te vinden en de juiste sjwoeng eraan te geven. 1-2-3… 5-6-7… De 4 en de 8 zijn een soort pauzemomenten waarbij je eigenlijk niet beweegt, maar stiekem toch je gewicht van je ene op je andere voet verplaatst. Dit ritme lijkt de man vaak lastiger op te pikken. En mocht de man het ritme gevonden hebben, dan beweegt die zich vaak als een plank, hark, of iets soortgelijks. Een enkele keer zit er een talent tussen die al snel de soepele heupbewegingen oppikt, maar die gevallen zijn zeldzaam en hebben vaak een Zuid-Amerikaanse of Latijnse achtergrond. Bij deze mensen is die sjwoeng vaak al in de genen terug te vinden.

Salsa is, naast dat het een soort paringsdans is tussen het mannelijk en vrouwelijk geslacht, onder de voorwaarde dat de juiste sjwoeng aanwezig is, ook een lekker prutje wat je op een toastje kan smeren of waar je een chipje in kan dippen. Letterlijk genomen, betekent het Spaanse woord ‘salsa’, vertaald naar het Nederlands, ‘saus’. Nu weet ik dat er rode salsa bestaat, voornamelijk bestaande uit tomaten, een versnipperd uitje, knoflook en wat kruiden, maar ook groene en gele salsa. Om te weten wat daar in gaat, zou je de Allerhande even moeten raadplegen vrees ik.

Ik ga nog even door op de definitie van het woord ‘saus’. Een saus is een mengelmoes van verschillende ingrediënten die bij elkaar worden gebracht, waardoor er een smakelijk additief gecreëerd wordt voor bij een gerecht, maaltijd of voor op een broodje. Het is de bedoeling dat deze combinatie van ingrediënten samen iets beterders en lekkerderders vormt dan een enkel ingrediënt apart. Er zijn wereldwijd bekende sauzen, zoals de tomatensalsa die ik eerder naar voren haalde, maar ook mayonaise, ketchup of de Franse vinaigrette zijn welbekende voorbeelden.

Wat ik me dan afvraag, is hoe die sauzen ooit tot stand zijn gekomen. Iemand heeft blijkbaar ooit bedacht dat het een goed idee was om allerlei losse ingrediënten bij elkaar te mikken, om maar te hopen dat er wat eetbaars uit rolde. Ik gok dat de meeste sauzen eigenlijk per toeval zijn ontstaan. Door een aantal willekeurige dingen door elkaar te roeren ontstond er iets wat eigenlijk beter smaakte dan in eerste instantie verwacht werd.

Met mensen werkt dit af en toe ook zo. Iedereen heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en kwaliteiten, waar waarschijnlijk niet zoveel aan verandert als er verder geen interacties zijn met andere individuen. Maar: als je een aantal willekeurige mensen, die door het toeval bij elkaar zijn gebracht een tijdje laat sudderen, komt daar soms iets heel goeds uit. Iets wat in eerste instantie misschien niet per se de bedoeling was en wat misschien wel beter uitpakte dan ooit gehoopt.

Previous
Previous

Doe normaal

Next
Next

De Teststraat